Om meg

Jeg ble født i Oslo den 27. juli samme år som Tarjei Vesaas mottok Nordisk Råds litteraturpris. Siden har jeg bodd mange steder, og vil kalle meg selv en rastløs sjel – likevel med sterke røtter i Telemark, og på Osterøy.

Jeg har tidligere arbeidet som resepsjonist, lærer, høgskolelektor og kulturjournalist, men har siden 1996 drevet mitt eget firma: Nordicae.

Der fungerer jeg både som kaffekoker, økonomisjef, tekstforfatter, daglig leder, artist, redaktør, bookingansvarlig, platedirektør, ryddejente og informasjonssjef. Jeg holder ofte konserter sammen med pianist Sven Ohrvik, ellers jobber jeg fra hjemmekontoret mitt på Konnerud.

UTDANNELSE OG ARBEIDSERFARING

Jeg er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen og cand. philol. med hovedfag i litteratur og språk fra Universitetet i Oslo. Spesialområdene mine fra NHH er markedsføring, ledelse og kulturøkonomi. På Universitetet jobbet jeg med mest med romaner og lyrikk, og skrev hovedfagsoppgave om Henrik Ibsens beryktete svigermor: Magdalene Thoresen.

Mine musikalske røtter kommer fra Telemark, men den musikalske karrieren min startet i Bergen, der jeg – etter å ha vært med som sanger, tekstforfatter, komponist og skuespiller under UKEN på NHH – ble headhuntet til Ole Paus’ sommershow på Hotel Norge i 1991. Der imiterte jeg Sissel Kyrkjebø og Tomboy-Torhild, og var så heldig å få glitrende kritikker både lokalt og nasjonalt.

I årene som fulgte jobbet jeg sammen med Marit Voldsæter, Elisabeth Moberg, Rune Larsen og Tor Endresen TV2s storsatsning Casablanca. Dette igjen førte til at jeg fikk nye oppdrag på TV – sammen med Gustav Lorentzen i barneserien Første klasse på NRK1 – og ikke minst i serien Antikviteter & Snurrepiperier på samme kanal, der jeg sammen med Sven Ohrvik hadde redaksjonelt og musikalsk ansvar i en årrekke, (1997-2003). Også Ole Paus og Jonas Fjeld tok meg inn i varmen – som anløpen dame i forestillingen To rustne herrer rir igjen (1998-99). TV-serien Antikviteter & Snurrepiperier hadde på det meste over én million seere.

I 1994 ga jeg ut min første CD: Min unge sang, med vakre, tonesatte dikt av Halldis Moren Vesaas. Etterhvert begynte jeg å skrive egne tekster, noe som bl.a. resulterte i de kritikerroste CD’ene X (1998), Løvehjerte (2004), Gullmåne (2008) og En sang til deg (2011.) For CD-en Eventyret om Hanna ble jeg sammen med Felix Johansen (alias Jan-Henrik Kulberg) nominert til Spellemannprisen i 2007. Mange av sangene mine har ligget på NRK P1s spillelister, og flere av CD-ene er kjøpt inn av Norsk kulturråd.

Jeg har skrevet sangtekster og sketsjer til en rekke show og revyforestilinger – blant annet til Jenter som kommer og jenter som går med Linn Skåber, Sossen Krogh og Heidi Gjermundsen (2000), Drømmen om Drammen (2007) og KabaRevy (2010) med Torbjørn Pettersen og Silikonfri sone med Sven Ohrvik (2012/2013.) I 2005 dro jeg på turné med Kringkastingsorkesteret sammen med blant andre Jan Eggum, Lars Klevstrand, Kari Svendsen, Kaia Huuse og Jørn Simen Øverli.

I 2008 og 2009 skrev jeg manus og tekster til to store sceneproduksjoner, Kanskje kommer kongen (Drammens Teater) og Aass for oss (Aass Bryggeris 175-årsjubileum). I 2010 kom den kritikerroste barne-CD’en Inn i eventyret, og i 2011 og  2012 ga jeg ut CD’ene Drammens hjerte (til Drammens 200-årsjubileum) og En sang til deg med de 20 beste sangene fra karrieren. I 2014 ga jeg ut CD-en Røter sammen med broren min Jon Solberg fra Ni Liv.

I 2015 laget turnerte Sven og jeg med forestillingene Skål for livet! og God jul! Jeg var også aktuell med to bøker: 1) Kirkens Bymisjon:  Alle er mer enn det du ser (intervjuobjekt) og 2) med to tekster i antologien Bruer, (Liv Forlag/Elveforlaget.)

I 2016 kom CD-en Sang til sjelen, med musikk av Sven Ohrvik og tekster av meg. Jeg fikk en av tekstene mine med i Camilla Otterleis praktbok Møter med Drammen, og jeg var også redaktør for boken Drammensviser, (Drammen Rotary.)

I 2017 og 2018 har Sven Ohrvik og jeg turnert med forestillingen Kjenne på lykka over hele Norge. Mange kursdeltakere har også tatt Skriveakademiets online-kurs Lær å skrive en roman eller en større historie.

I 2017 var jeg redaktør for Skriveakademiets antologi Tar du imot? Tekster om håp. Høsten 2018 kommer min første dokumentarroman Hvor de hvite senger står. En historie om å leve.

STYREARBEID, PRISER OG STIPENDER

For tekstene og musikken min har jeg mottatt en rekke stipender og priser – blant annet ettårig stipend fra Tekstforfatterfondet, og arbeids- og prosjektstipender fra Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Nordisk Kulturfond, Institusjonen Fritt Ord, NOPA, Komponistenes Vederlagsfond, Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde og Norsk Kulturråd. I 2010 ble jeg utnevnt til Fylkeskunstner i Buskerud for 2011.

Jeg har vært styremedlem i musikerorganisasjonene NOPA, Gramart og FONO. I Gramart var jeg nestleder i perioden 1999/2001. Jeg er medlem av styret i Drammen Rotary Klubb, og har vært styremedlem i Ordentlig Radio.

Les mer om meg: Om Veslemøy på Store Norske Leksikon

vesle

«En av landets fremste visekunstnere.»

Med Gullmåne framstår hun (Veslemøy Solberg) sterkere og klarere enn noen gang som en av landets fremste visekunstnere. Kanskje er det like greit å fastslå at hun for tida rett og slett er den beste.
          Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

«Duoen Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik er fantastiske. Veslemøy er en topp visekunstner, og lager fabelaktige tekster. Hun har fått meget gode kritikker for alle sine utgivelser, og er en varm og nærværende scenepersonlighet.»
           Anne Grete Paulsen, Folkeakademiene

«Løvehjerte har blitt en CD å bli glad i. Både tekstene, som Veslemøy Solberg har skrevet, og musikken som er komponert av Sven Ohrvik, holder høye kvalitetsmål.»
          SK, Fredrikstad Blad

«Ved siden av det umiddelbart tiltalende ved musikken, spisses ørene gang på gang av Solbergs tekster, som denne gangen er usedvanlig kraftfulle.»
          Trond Erikson, Smaalenenes Avis

«En magisk kveld med to flotte musikere og formidlere.» (Om «Skål for livet!»)
        Merete Bratsberg Aae, kulturentrepenør


Her er noen få av bedriftene og organisasjonene som har benyttet seg av våre tjenester: Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, Næringsforeningen i Drammensregionen, Aass Bryggeri, Toyota Norge, Gyldendal Norsk Forlag, Norsk Sentrumsforum, NHO Telemark, NRK, BI, Norges Handelshøyskole, Finansforbundet, Drammens Tidende, Marispelet, Litteraturhuset i Oslo, Hurtigruten, TV 2, Vestre Viken HF, Formuesforvaltning, Kirkens Bymisjon, Utdanningsforbundet, Drammens Teater, Aschehoug, Rotary, Bardøla Høyfjellshotell, Huseiernes Landsforbund, Folkeakademiene i Norge, Viser ved kanalen, Festspillene i Nord Norge, Kiwanis, Modum Bad, Buskerud Fylkeskommune, Kvinnovasjon Buskerud, Institusjonen Fritt Ord og Drammensbiblioteket.

DSC_0345